Ψυχοθεραπεία γονέων, οικογενειακή ψυχοθεραπεία
Συμβουλευτική γονέων
Οι σχέσεις δεν είναι στατικές. Μπορούν όμως να είναι σταθερές. Σταθερή σχέση είναι εκείνη στην οποία, καθώς αναπτυσσόμαστε, μπορούμε να παραμένουμε σε επαφή, να μην κινδυνεύουμε να χάσουμε τη σχέση και την επαφή από το μεγάλωμα του άλλου ή το δικό μας, να διατηρούμε την εμπιστοσύνη μεταξύ μας, να μοιραζόμαστε τις καινούργιες πλευρές μας.
Η γέννηση ενός παιδιού ή η απώλεια της εργασίας αποτελούν παραδείγματα μεταβατικών περιόδων, που μπορεί να προκαλέσουν συναισθήματα άγχους και αγωνίας, αλλά να αποτελέσουν και ευκαιρία για εξέλιξη.
Η γέννηση ενός παιδιού ή η απώλεια της εργασίας αποτελούν παραδείγματα μεταβατικών περιόδων, που μπορεί να προκαλέσουν συναισθήματα άγχους και αγωνίας, αλλά να αποτελέσουν και ευκαιρία για εξέλιξη.
Συχνά αιτήματα στη συμβουλευτική γονέων
- Οι σχέσεις ανάμεσα στα αδέρφια
- Η αυτοπεποίθηση του παιδιού
- Η σχολική προσαρμογή
- Η επικοινωνία στην οικογένεια
- Επιθετικές συμπεριφορές
- Αλλαγές στη σύνθεσή της
Πού στοχεύει η συμβουλευτική γονέων
- Βελτίωση της καθημερινότητας
- Καλύτερη επικοινωνία
- Πλαίσιο στήριξης ανάμεσα στα μέλη
- Kατανόηση συναισθημάτων
- Θετική σχέση με τα παιδιά τους
- Αίσθημα αλληλοϋποστήριξης
Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την ψυχοθεραπεία γονέων
Σε ποιούς απευθύνεται η ψυχοθεραπεία γονέων
Η συμβουλευτική γονέων απευθύνεται σε γονείς παιδιών κάθε ηλικίας, καθώς ζητήματα ή ερωτήματα μπορεί να προκύψουν σε κάθε φάση ζωής της οικογένειας. Επίσης μπορεί να λειτουργήσει ως προετοιμασία σε μέλλοντες γονείς, προκειμένου να συζητήσουν με τον ψυχολόγο τον καλύτερο σχεδιασμό μιας αλλαγής στη ζωή της οικογένειας.
Ποιός είναι ο ρόλος του ψυχοθεραπευτή;
Ο ειδικός λοιπόν βοηθά τους γονείς να συνειδητοποιήσουν και να εκφράσουν τα άγχη και τις αγωνίες τους, ν’ αντιμετωπίσουν απρόβλεπτα ή δυσάρεστα γεγονότα, όπως μία απώλεια ή ένα διαζύγιο. Ο ειδικός βοηθά ν’ αντιληφθούν τις προσδοκίες τους και πώς αυτές συχνά «βαραίνουν» τα παιδιά τους και πώς επηρεάζει ο τρόπος που μεγάλωσαν οι ίδιοι την αντίληψή τους σχετικά με το γονεϊκό τους ρόλο. Τέλος, τους βοηθά να τροποποιήσουν δυσλειτουργικές ιδέες και συμπεριφορές.
Μπορεί να γίνει ομαδική ψυχοθεραπεία γονέων;
Οι ομάδες γονέων έχουν κυρίως αυτογνωσιακό χαρακτήρα και αποσκοπούν στην ενδυνάμωση των μελών τους, ώστε να ανταπεξέλθουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις απαιτήσεις του γονεϊκού ρόλου. Στόχος, λοιπόν είναι η δημιουργία ενός υποστηρικτικού πλαισίου, όπου οι γονείς θα μπορούν να συζητούν και να επεξεργάζονται συναισθηματικά διάφορα ζητήματα σε σχέση με την ανατροφή και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους.