Κατάθλιψη
Η κατάθλιψη αποτελεί τη πλέον διαδεδομένη από τις ψυχικές διαταραχές. Με προτίμηση στο γυναικείο φύλο ( οι γυναίκες κινδυνεύουν σε διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τους άντρες ) μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία ενώ ο μέσος όρος εμφάνισής της τοποθετείται συνήθως στη μέση ηλικία. Βρίσκεται και συνυπάρχει με πολλές άλλες διαταραχές όπως κρίσεις πανικού, χρήση ουσιών.
Συμπτώματα κατάθλιψης
Eπίμονα λυπημένη διάθεση κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σκέψεις ενοχής και αναξιότητας απώλεια ευχαρίστησης στις περισσότερες ή όλες τις δραστηριότητες αϋπνία ή υπερυπνία πολύ συχνά αίσθημα κόπωσης δυσκολία συγκέντρωσης ευερεθιστότητα απώλεια βάρους ή τάσεις υπερφαγίας άγχος σωματικά ενοχλήματα όπως ημικρανίες ή γαστροεντερικές διαταραχές συχνές σκέψεις αυτοκτονίας
Αναφερόμαστε σε ήπια κατάθλιψη ή δυσθυμία στην περίπτωση που τα συμπτώματα είναι ήπια αλλά επίμονα και με μεγάλη διάρκεια ( ακόμα και 2 έτη ή περισσότερο ) ή σε μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο όταν τα καταθλιπτικά συμπτώματα είναι πολύ έντονα και διαρκούν πέραν των 2 εβδομάδων.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2020 η κατάθλιψη αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας προσβάλλοντας το 25% του πληθυσμού στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Πως αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη;
Με δέσμευση σε μακροχρόνια ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία που διενεργείται από πολύ έμπειρο και καλά εκπαιδευμένο ψυχολόγο – ψυχοθεραπευτή. Υπάρχουν αρκετές θεραπείες για την κατάθλιψη. Για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία θα πρέπει να ανταποκρίνεται πάντα στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ενδιαφερόμενου. Η πρώτη κλινική συνέντευξη με έναν εξειδικευμένο ψυχολόγο είναι πολύ σημαντική για την αξιολόγηση των συμπτωμάτων και τον σχεδιασμό της ενδεδειγμένης θεραπευτικής τακτικής και πορείας. Η πιο καθιερωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση της κατάθλιψης μπορεί να περιλαμβάνει ατομική (ή ομαδική) ψυχοθεραπεία, και αντικαταθλιπτική φαρμακοθεραπεία.
Σε ποιους απευθύνεται η ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση της κατάθλιψης;
Η επιλογή της θεραπευτικής μεθόδου καθορίζεται από διάφορες παραμέτρους, όπως είναι το είδος, η έκταση και η σοβαρότητα της διαταραχής, το λεπτομερές ιστορικό και η επίδραση που είχαν στον ασθενή οι θεραπευτικές προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν, καθώς επίσης και οι προσωπικές προτιμήσεις του ενδιαφερόμενου. Συνήθως στις περισσότερες περιπτώσεις καταθλιπτικής διαταραχής χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αντιμετώπισης, μολονότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των ασθενών με κατάθλιψη που θεραπεύονται επιτυχώς από τα καταθλιπτικά συμπτώματα μόνο μέσα από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Η αποτελεσματική θεραπεία της κατάθλιψης βασίζεται στην ακριβή και έγκυρη κλινική διάγνωση, μέσω της οποίας αξιολογούνται από τον κλινικό ψυχολόγο τα αίτια της καταθλιπτικής συνδρομής, και το δυναμικό του ατόμου για θεραπευτική αλλαγή.
Ποια είναι τα οφέλη της ψυχοθεραπείας στην κατάθλιψη;
Μια ποιοτικότερη, ευχάριστη, πιο προσωπική και επαγγελματική ζωή, γεμάτη νόημα ελπίδα και πίστη στο παρόν αλλά και το μέλλον. Συνήθως, η κατάθλιψη προκύπτει ως αποτέλεσμα ψυχολογικών, βιολογικών, και κοινωνικών παραγόντων. Ένα αποτελεσματικό θεραπευτικό σχήμα είναι αυτό που αναγνωρίζει όλους τους παραπάνω παράγοντες και συμβάλλει, με εξειδικευμένες στρατηγικές αντιμετώπισης, στον περιορισμό της έντασης και της συχνότητας τους. Αν και οι ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι στην ψυχολογία φαίνεται να καθυστερούν λίγο να ανακουφίσουν τα ειδικά συμπτώματα της καταθλιπτικής διαταραχής, σε σχέση με τα σύγχρονα και ταχείας δράσεως αντικαταθλιπτικά, ωστόσο βοηθούν τους ανθρώπους με κατάθλιψη να αντιμετωπίσουν πολύ πιο αποτελεσματικά ολόκληρο το φάσμα της συμπτωματολογίας τους. Μάλιστα τα ευεργετικά αποτελέσματα της ψυχοθεραπείας φαίνεται να κρατούν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας – σε σχέση με την αντικαταθλιπτική αγωγή – και η ψυχο-κοινωνική τους υγεία και προσαρμογή τους είναι καλύτερη, σε σχέση με τους ασθενείς που επέλεξαν αρχικά να χρησιμοποιήσουν μόνο φαρμακευτική αγωγή.