Καθημερινές εκφράσεις που είτε τις ακούμε από τους άλλους είτε χαρακτηρίζουν την καθημερινή μας σκέψη. Άγχος, άγχος, άγχος… Προσέξτε το άγχος σας ακούμε από τους γιατρούς, το άγχος δημιουργεί πολλά προβλήματα υγείας λένε τα Μ.Μ.Ε Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς καθόλου άγχος? το άγχος είναι κάτι κακό? Το άγχος μου είναι φυσιολογικό ή όχι? Γιατί αγχώνομαι?
Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιούμε ευρέως στην καθημερινότητά μας καθώς πολλοί από μας τον έχουν αναφέρει σε μια σειρά από περιπτώσεις. Έτσι λοιπόν δεν είναι σπάνιο να λέμε για κάποιον ότι είναι “άτομο με ισχυρή αυτοεκτίμηση” ή το αντίθετο ή ακόμα και να αναρωτιόμαστε για τον εαυτό μας αν “έχουμε αυτοεκτίμηση”.
Η κατάθλιψη αποτελεί τη πλέον διαδεδομένη από τις ψυχικές διαταραχές. Με προτίμηση στο γυναικείο φύλο ( οι γυναίκες κινδυνεύουν σε διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τους άντρες ) μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία ενώ ο μέσος όρος εμφάνισής της τοποθετείται συνήθως στη μέση ηλικία. Βρίσκεται και συνυπάρχει με πολλές άλλες διαταραχές όπως κρίσεις πανικού, χρήση ουσιών.
Σχολικός εκφοβισμός (Bullying) είναι η χρήση βίας (λεκτική, σωματική ή διαδικτυακή) μεταξύ μαθητών ή παιδιών παρόμοιας ηλικίας, με σκοπό να προκαλέσει πόνο και ψυχολογική αναστάτωση. Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού δεν είναι ένα μεμομονωμένο γεγονός. Αυτό που διαχωρίζει το σχολικό εκφοβισμό από το απλό πείραγμα είναι η ένταση, η διάρκεια και η επανάληψη μιας κατάστασης και κυρίως η ανισορροπία δύναμης ή εξουσίας μεταξύ των εμπλεκομένων.
Η κρίση πανικού είναι μία από τις πλέον συνηθισμένες διαταραχές άγχους. Μιλάμε για διαταραχή πανικού όταν υπάρχουν συνεχόμενες κρίσεις (τουλάχιστον 4 κρίσεις σε μία περίοδο 4 εβδομάδων). Η συνήθης ηλικία εμφάνισης της κρίσης και της διαταραχής είναι 25-45 χρονών, ενώ υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση ανάμεσα στα δύο φύλλα με ποσοστό 2 προς ένα. Και σε αυτή την περίπτωση, όπως και σε άλλες, οι γυναίκες υπερτερούνε των ανδρών.
Όλοι μας κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής μας θα έρθουμε αντιμέτωποι με την απώλεια ενός σημαντικού και αγαπημένου ανθρώπου. Μία τέτοια απώλεια συνοδεύεται από δύσκολα και οδυνηρά συναισθήματα όπως αρχικό σοκ (ειδικά όταν η απώλεια είναι ξαφνική και αναπάντεχη ), ενοχή, θυμό, θλίψη, συναισθήματα τα οποία αποτελούν ωστόσο αναπόσπαστο μέρος αυτού που ονομάζουμε διαδικασία πένθους.